Een leven met weinig geld is best lastig. Je moet de eindjes aan elkaar knopen, staat regelmatig rood en je hebt vaak financiële problemen, stress en misschien wel schulden. Je bent echt niet de enige. In Leiden zijn er diverse organisaties die je kunnen helpen om je geldzaken en administratie op orde te brengen en advies te geven over hoe je geldzorgen kunt voorkomen. Hieronder vind je een overzicht.

Diaconaal Centrum De Bakkerij

Diaconaal Centrum De Bakkerij biedt individuele hulp waar reguliere hulpverlenende instanties en gesubsidieerde partnerorganisaties vaak gebonden zijn aan diverse voorwaarden, protocollen en procedures, geoormerkte gelden en andere vooraf afgegrensde voorzieningen, kan De Bakkerij vaak tijdelijk hulp verlenen.

Het gaat dan om complexe acute hulpvragen rond onderdak, voeding, kleding, medische en tandheelkundige hulp, reiskosten, bemiddeling bij hulpverlenende instanties en juridische ondersteuning.

Website: Diaconaal Centrum de Bakkerij
Waar:  Oude Rijn 44b, 2312 HG Leiden
Email: info@debakkerijleiden.nl
Tel: 071-5144965
Openingstijden: Maandag tot en met donderdag van 9.00 – 17.00 uur, vrijdag van 09.00 – 12.30 uur.

Gemeente Leiden: Hulp bij laag inkomen

Heb je een laag inkomen? Dan kun je financiële hulp aanvragen voor het betalen van bijvoorbeeld je kosten voor de ziektekostenverzekering, kinderopvang of kosten voor rechtshulp. De gemeente Leiden heeft regelingen die je kunt aanvragen en waar je misschien gebruik van kunt maken.

Heb je onverwacht extra kosten? Kijk of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. En heb je een bijstandsuitkering of een laag inkomen? En wil je een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Wellicht kun je via de gemeente korting krijgen. En wanneer je al lange tijd een inkomen op bijstandsniveau hebt en er geen uitzicht op verbetering is, dan kun je individuele inkomenstoeslag aanvragen. Of je een student van 18 jaar of ouder bent met een arbeidsbeperking? Dan kunt je gebruikmaken van individuele studietoeslag.

Website: Hulp bij laag inkomen
Waar: Bargelaan 190, 2333 CW Leiden

Humanitas Thuisadministratie

Humanitas Thuisadministratie helpt je je financiën en administratie op orde te brengen én te houden.

Soms kun je het overzicht kwijtraken. Bijvoorbeeld als je partner overlijdt, of als je gaat scheiden of je baan kwijtraakt. Dan kan het gebeuren dat er schoenendozen vol bankafschriften op je wachten, of dat er rekeningen zijn die je allang had moeten betalen. Blijf niet te lang rondtobben, vraag om hulp. Humanitas Thuisadministratie is er speciaal voor.

Een vrijwilliger helpt je je financiële zaken op orde te brengen en op orde te houden. Niet één keer, maar wekelijks. We zetten samen je inkomsten en uitgaven op een rij, gaan na waar je recht op hebt en maken een overzichtelijk huishoudboekje. Daarna kun je zelf je weg vinden in je eigen administratie en financiën. Een hele zorg minder. Bijna iedereen voelt zich na korte tijd enorm geholpen en na langere tijd kunnen mensen vaak weer zelfstandig verder.

Website: Humanitas Thuisadministratie
Waar: Oude Rijn 44-B, 2312 HG Leiden
Contactpersoon: Angela Selhorst
Email: a.selhorst@humanitas.nl
Tel: 06-82012869

Huurteam Leiden

Huur jij een huis of kamer in Leiden en heb jij problemen met je woning, huurprijs of huisbaas? Dan staat het huurteam voor je klaar. Huurteam Leiden geeft advies en helpt met de oplossing zodat jij lekker kunt wonen.

Wil je weten wat de maximale huurprijs is en of je verhuurder je zomaar uit de woning kan zetten? Heb je vragen over de huurverhoging en bemiddelingskosten? En wat moet je doen als jouw huurbaas niet over benodigde vergunning beschikt? Het Huurteam Leiden kan je advies geven.

Website: Huurteam Leiden
Email: info@huurteamleiden.nl
App: 06-41146715
Tel: 085 273 49 33

Juridisch Loket

Het Juridisch Loket helpt iedereen met een juridische vraag. Kom gewoon naar het inloopspreekuur en stel je vraag aan een van onze juristen. Een afspraak is niet nodig. Het inloopspreekuur is gratis en voor iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen. Je kunt er met allerlei vragen terecht. Is je relatie voorbij, heb je ruzie met de buren, heb je schulden, heb je een miskoop gedaan op Marktplaats of heb je een probleem op je werk? Bij het Juridisch Loket kun je advies krijgen over hoe je deze problemen kunt oplossen. 

Website: Juridisch Loket
Waar: Bargelaan 8A, 2333 CT, Leiden.
Tel: 0900-8020 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur)
Openingstijden: Dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur

Leidse Rechtswinkel

De Leidse Rechtswinkel biedt gratis juridisch advies. Je kunt er met allerlei vragen terecht. Van vragen over je arbeidsovereenkomst, over een product wat je gekocht hebt maar het niet meer doet of wanneer je huur opeens verhoogd is. De rechtwinkel kan je ook helpen met het schrijven van een brief, belastingzaken en betalingsregelingen.

Het advies van de Leidse rechtswinkel is gratis. Op deze manier kan iedere bewoner er terecht met een (ingewikkeld) juridisch of fiscaal vraagstuk.

Website: De Leidse Rechtswinkel
Waar: Langegracht 61, 2312 NW, Leiden
Email: info@leidserechtswinkel.nl
Tel: 071-5141516
Openingstijden: Maandag van 10.00 tot 16.00. Dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 en van  18.00 tot 20.30.

Leids Steunloket Migranten

Het Leids Steunloket Migranten  is een multiculturele, humanitaire, sociale organisatie, die antwoord geeft op vragen op het gebied van de vreemdelingenwetgeving, materiële rechtspositie, humanitaire praktisch juridische sociale kwesties en maatschappelijke en medische ondersteuning.

Het Steunloket richt zich op nieuwkomers, vluchtelingen, reguliere migranten (gezinsvormers, arbeidsmigranten, gezinsmigranten of studie migranten) en ongedocumenteerde asielzoekers.

Website: Leids Steunloket Migranten
Waar: Ten Katestraat 10A, 2321 AW Leiden
Email: communicatie@leidssteunloket.nl
Tel: 06-85887463

SchuldHulpMaatje

SchuldHulpMaatje biedt gratis hulp aan mensen met financiële problemen. Heb jij ook zorgen over geld? Kom je niet meer rond? Heb je met een incassobureau te maken? Of zit je bijvoorbeeld in een scheiding of is je partner overlijden en wil je weten wat dit betekent voor je financiële situatie? SchuldHulpMaatje helpt bij elke vraag over geld.

Website: SchulpHulpMaatje
Waar: Oude Rijn 44-B, 2312 HG Leiden
Contactpersoon: Marc Aldewereld
Email: marcaldewereld@voorelkaarleiden.nl
Tel: 071–2032120#1 / 06-29403152

Sociaal wijkteam Leiden

Het Sociaal wijkteam Leiden is er voor iedereen met vragen of zorgen. U kunt bij ons terecht met vragen of problemen over uw relatie en gezin, over wonen, werken en geldzaken of verlies en rouw. Ook kunnen wij helpen bij ruzie en geweld, met psychische gezondheid of met zelfstandig leven.In Leiden zijn er zeven sociale wijkteams. Deze zijn verspreid over de stad.

Website: Sociaal wijkteam Leiden
Tel: 14071 (keuze 2)

Stadsbank Leiden

Heb je financiële problemen? Met de juiste hulp kom je sneller uit de zorgen en heb je weer rust. En heb je geldzorgen of vragen over geld? Ook dan kun je bij de Stadsbank Leiden terecht.

Website: Stadsbank Leiden
Waar: Bargelaan 190, 2333 CW Leiden
Tel: 071-5167098

SUN Leiden

SUN Leiden heeft als doel om financiële steun te verlenen aan mensen die om wat voor oorzaak dan ook de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. SUN geeft hulp aan mensen die tussen wal en schip dreigen te raken. Kun je geen beroep doen op een uitkering, aanvullende uitkering of enige andere wettelijke regeling, dan kun je bij SUN Leiden terecht. SUN kan dan een financiële bijdrage, de renteloze lening of supermarktbonnen geven. Overigens kunnen particulieren geen aanvraag doen. Alleen professionele organisaties kunnen voor mensen die in Leiden wonen, een aanvraag indienen.

Website: SUN Leiden
Waar: Oude Rijn 44-B, 2312 HG Leiden
Email: info@sunleiden.nl
Tel: 071-5122337 (Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur)

Volwassenenfonds Sport en Cultuur

Ben jij 18 jaar of ouder en blijft er geen geld over om mee te doen aan activiteiten als zwemles, muziekles, fitness, voetbal, theater- of dansles? Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat het lesgeld en/of materialen worden betaald voor volwassenen die leven rond het bestaansminimum.

Website: Volwassenenfonds Sport en Cultuur

Vrienden van Rivierduinen

Stichting Vrienden van Rivierduinen verleent, waar mogelijk, financiële hulp aan cliënten in de GGZ die door omstandigheden in een (noodsituatie) zijn geraakt en die geen beroep meer kunnen doen op wettelijk voorliggende voorzieningen.

Als er middelen nodig zijn om een ambitie te realiseren of er een onverwachte financiële tegenvaller moet worden opgevangen, kan de stichting Vrienden van Rivierduinen helpen met schenkingen tot maximaal  350,-

Website: Vrienden van Rivierduinen
Waar: Postbus 405, 2300 AK Leiden
Email: stichtingvrienden@rivierduinen.nl
Tel: 071-5122337 (Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur)

Wens die Regeert

De stichting Wens die Regeert richt zich op hulp aan mensen die financieel tussen wal en schip vallen in de Leidse regio.

Website: Stichting Wens die Regeert
Waar: Zijlbaan 44, 2352 BN Leiderdorp
Email: Wensdieregeert@gmail.com

Check altijd bij de organiserende partij of de activiteit doorgaat.
Geldtips per app

Geld overhouden aan het eind van de maand?

BuZz stuurt regelmatig nieuwtjes en bespaartips over geld, doekoe en floes! Wil je die ook ontvangen? Meld je dan aan. Het werkt als volgt:

1: Voeg het nummer 06-5764 2614 toe aan jouw adresboek met als naam Geldwijzer.
2: Ga naar WhatsApp en stuur de tekst Aanmelden met jouw naam naar 06-5764 2614
3: Het is gelukt! Je bent toegevoegd aan de verzendlijst!