Taalles in het museum

Vandaag volgden de cursisten ‘Beter Leren Lezen en Schrijven’ een taalles in Museum De Lakenhal. Deze taalles vond plaats in het kader van de Week van Lezen en Schrijven. Het thema van de les was ‘Leidens Ontzet’. Museumdocenten Jeroen Veerman vertelde van alles over het museum en de collectie.

De les was mogelijk gemaakt door Erfgoedhuis Zuid-Holland en had als insteek om mensen naar het museum te laten komen voor wie de drempel doorgaans te hoog is. En om op een leuke nieuwe manier taallessen aan te bieden. Zo vertelde taalcursist Cees na het eerste bezoek:

“Dat ik dit nog mag meemaken op mijn leeftijd; nooit gedacht dat ik een voet over de drempel van een museum zou zetten”.

Het bezoek aan het museum is door de cursisten goed voorbereid samen met de taaldocent Marieke Both. Zij is taaldocent bij NLtraining en geeft iedere dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur NT1-les: Nederlands als eerste Taal, in Speeltuin Westerkwartier. De cursisten werken hard aan het verbeteren van hun lees- en schrijfvaardigheden.

Dat de lessen hun vruchten afwerpen is wel duidelijk: Maarten is blij dat hij tijdens een speeltuinvergadering aantekeningen maakt die hij de volgende dag zelf nog kan lezen en dat zijn Whatsapp-berichten en boodschappenlijstjes door familieleden begrepen worden. Abdi wil beter leren lezen en schrijven, zodat hij een opleiding voor bus- of vrachtwagenchauffeur kan gaan volgen. En Hamsaa vindt het heel belangrijk om zelfstandig e-mails en brieven te kunnen lezen, zodat ze niet afhankelijk is van haar man of zoon, want die zijn druk met werk en studie. Tijdens het lezen van boeken merkt ze dat ze veel meer woorden kent sinds ze naar de cursus ‘Beter Leren Lezen en Schrijven’ gaat.

Wil je je lees en schrijfvaardigheden verbeteren? Of ken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Dinsdag 19 september organiseert BuZz een open les en kunnen belangstellenden een NT1 les bijwonen om kennis te maken. Neem voor meer informatie contact op met Tessa den Dulk via 06-20395366 of t.dendulk@buzzleiden.nl

Kijk hier om kennis te maken met de vele andere taalactiviteiten van BuZz Leiden

Op 3 oktober opent Museum De Lakenhal, ter gelegenheid van Leidens Ontzet, haar deuren voor een gratis museum bezoek. Kijk voor meer informatie op de site van Museum de Lakenhal.

taalles in het museum