Springplankplekken

Onlangs was ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel van BuZz aanwezig bij een presentatie van een boek van de Chileense journalist Magdalena Palma over de ‘internationals’ in Leiden. Het boek is uitgeven door Blaauwberg, een Leids sociologisch adviesbureau. De titel van het boek is Green Glasses. Adding new perspectives to the Leiden experience.

Green Glasses

Marlies was gevraagd een korte review over het boek te geven. Ze vertelde dat ze blij verrast was met dit kleine boekje. Het laat je op een andere manier kijken naar je eigen werk en je eigen plek in deze maatschappij. Het laat zien dat Leiden een stad is waar expats welkom zijn en waar er tal van plekken zijn waar je als ‘nieuwe Leidenaar’ kunt starten om je weg te vinden in de samenleving. En het laat ook zien dat álle internationals een ‘springplankplek’ nodig hebben.

BuZz internationals

Het grootste deel van de deelnemers van BuZz is ook expat. En als je aan het woord expat of international denkt, denk je aan mondige, hoog opgeleide mensen die uit eigen vrije keuze komen studeren of werken in onze stad. Of vanwege het avontuur op een plek elders op de wereld zijn gaan wonen. En natuurlijk kunnen deze expats na gedane zaken weer veilig terugkeren naar familie en vrienden. Maar het overgrote deel van de deelnemers van BuZz had die vrije keuze niet.’Onze expats’ zijn moesten gedwongen hun land verlaten en waren genoodzaakt te vluchten voor oorlog, armoede of vervolging. Ze kunnen nooit meer terug naar hun dierbaren. Daar waar de voertaal van de traditionele expat Engels is, zijn de voertalen van onze internationals Arabisch, Farsi, Dari, Tigrinya en Turks. Daar waar de traditionele expat student, onderzoeker of kennismigrant is, zijn de internationals bij BuZz (voormalig) vluchtelingen en arbeidsmigranten. Wat nou gelukszoekers!?

De internationals van BuZz moeten zich met verschrikkelijke herinneringen, een kop vol trauma’s en kapot van verdriet settelen in het Leidse en worden geacht zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Het is voor hen heel lastig, en vaak zelfs ondoenlijk om hun weg te vinden in de complexe Leidse samenleving. Zo is de Nederlandse taal leren heel moeilijk als je ‘werkgeheugen’ vol zit met stress.

Voor alle Leidenaren

BuZz is er voor alle Leidenaren die ondersteuning kunnen gebruiken. Alle Leidenaren! In de praktijk blijkt dat het met name inwoners van de stad zijn met wortels elders op de wereld. Zij hebben met name ondersteuning nodig bij het maken van stappen, zodat leven in Leiden, niet langer overleven in Leiden is. Door huisbezoeken, activiteiten in de buurt en om de hoek weten we deze mensen steeds beter te bereiken. En zien we ze ook veel vaker in de buurtontmoetingsplekken van BuZz. Onze buurtontmoetingsplekken doen eigenlijk dienst als een springplank om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen, buurtgenoten te ontmoeten, vrienden te maken, aan de slag te gaan of werk te vinden.
In het boek van Magdalena zie je dat ook terug. Ook daar gaat het om het leren van de taal, het opbouwen en vergroten van je sociale netwerk en participatie door bijvoorbeeld een vrijwilligersjob of een betaalde baan. En dat zijn precies dezelfde elementen (taal, ontmoeting en participatie) die voor de BuZz internationals de basis vormen om mee te doen in Nederland.

Fan van springplankplekken

De verhalen uit het boek van Magdalena laten zien dat het ontzettend belangrijk is om dergelijke plekken te hebben. Bij BuZz weten we inmiddels ook dat deze locaties meer dan noodzakelijk zijn. Plekken die dienen als een springplank om het meedoen in Leiden te stimuleren en efficiënter te laten verlopen. Dichtbij, om de hoek en in de wijken waar de deelnemers van BuZz wonen. Natuurlijk is er al een groot aantal van deze plekken. Denk bijvoorbeeld aan sportclubs, speeltuinen en buurthuizen. En ook de buurtontmoetingsplekken van BUZz kun je hieronder scharen. Meer van die springplankplekken maakt Leiden een nog leukere stad waar zowel de traditionele expat én de BuZz internationals zich welkom voelen. Meer springplankplekken in Leiden dus!