Programma's

BuZz werkt vanuit zes thema’s aan verschillende basisvaardigheden. De BuZzprogramma’s bestaan uit trainingen, bijeenkomsten, cursussen, spreekuren, één op één begeleiding en gezamenlijke activiteiten, zoals samen koken en sporten. Alles staat in het teken van het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en het netwerk van de deelnemers.

De activiteiten zijn gebaseerd op de vragen en signalen die wij van de deelnemers krijgen. Ook kijken we naar het bestaande aanbod, zodat we niets opzetten wat al bestaat. Dit betekent dat we volop samenwerken met partners en hun aanbod in de wijk organiseren. Als iets nog niet bestaat ontwikkelen we activiteiten en programma’s die passen bij de vraag van onze deelnemers.

De taal leren
Er is gebleken dat er in Leiden grote behoefte is aan een taalprogramma op A0 niveau. BuZz ontwikkelt dit programma, samen met verschillende partners. Het mooie aan dit programma is dat mensen kunnen doorgroeien; als deelnemers klaar zijn voor de volgende stap nemen we contact op met onze partners Gilde Samenspraak, NL en B+C, zodat ze verder kunnen doorgroeien. BuZz is ook betrokken bij het TAALPACT en actief in diverse ACTIELIJNEN

Taalwijzer
Er is veel vraag naar taal. In de Gemeente Leiden zijn er veel verschillende mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren. Om te weten wat je waar kunt leren óf om goed te kunnen verwijzen vind je hier een overzicht met het taalaanbod in Leiden: de Taalwijzer! De Taalwijzer willen we natuurlijk actueel houden. Mis je iets? Stuur dan een bericht naar onze collega Coby.

Taalpact actielijnen
BuZz is betrokken bij verschillende actielijnen:
Armoede en Schulden
Werk en Participatie
Gezondheid en Welzijn
Overstijgend

Gezonde leefstijl
Als het gaat om een  gezonde leefstijl is BuZz actief op zowel mentale als fysieke gezondheid. Dit vinden wij een basisbehoefte waar iedereen recht op heeft. BuZz is aangesloten bij Positieve Gezondheid, een methodiek die we integreren in ons werk. Daarnaast hebben we specifieke aandacht voor gezondheid in wijk Stevenshof met Stevenshof Vitaal.

Netwerk opbouwen
Met samenwerken zorgen we ervoor dat onze deelnemers een netwerk kunnen opbouwen. We zoeken verschillende organisaties, werkgevers en kennisinstellingen op om samen met ons aan de BuZzthema’s te werken. Zo zorgen we ervoor dat we kennis met elkaar blijven delen en de doorstroom van deelnemers goed gaat.

Geld en administratie
Op een positieve manier geldzorgen delen en direct aanpakken, dat vinden we belangrijk bij BuZz. Samen met onze partners uit de wijk die met zorgen rondom geld te maken hebben, denken we na over hoe we de mensen zo goed mogelijk kunnen bereiken en ondersteunen: we noemen dit de Taskforce Armoede (link naar taskforce stukje). We kijken naar verschillende, zorgelijke situaties en blijven dit ook doen totdat onze ondersteuning niet meer nodig is. Vaak zijn dit ook praktische oplossingen, zoals direct formulieren invullen en gratis kleding aanbieden.

Digitale vaardigheden
BuZz doet er alles aan om van iedereen een digiHELD te maken. We delen laptops uit en zorgen ervoor dat mensen snappen hoe ze werken, we laten zien wat een smartphone allemaal kan, maar ook hoe je online kan solliciteren. We zijn altijd op zoek naar nog meer samenwerking met partners, dat is echt een wens op onze wensenlijst.

Talentontwikkeling
Wij geloven dat iedereen talenten heeft. Het is belangrijk om te ontdekken welke talenten dat zijn, maar ook om te ontdekken wie je bent en wat je leuk vindt. De deelnemers van een BuZztraject worden begeleid door de ontwikkelmakelaars , ook wel sociaal werkers genoemd. Zij krijgen persoonlijke ondersteuning en kijken samen naar doelen, gericht op talentontwikkeling. We maken bijvoorbeeld een talentenCV en geven een ‘Dress 4 Succes’ workshop.

Wil je meer weten over onze programma’s? Neem hier een kijkje voor onze activiteiten in verschillende wijken.