Dat ik dit werk doe, komt door mijn moeder

Aicha

Het verhaal van Aïcha, ontwikkelmakelaar bij BuZz

Dat ik dit werk doe, komt door mijn moeder. Ze heeft alleen voor haar kinderen gezorgd. Mijn moeder en ook mijn vader zijn analfabeet. Mijn vader werkte al in Nederland en later kwamen mijn moeder, mijn broertje en zusjes naar Nederland. Ik was toen 20 jaar. Ik had wel een opleiding gevolgd in Marokko, sprak Frans en een beetje Engels. Maar ik sprak 0,0 woorden Nederlands. We moesten helemaal opnieuw beginnen in Nederland. Mijn ouders konden mij niet wegwijs maken in Nederland. Dat moest ik zelf doen. Daarom heb ik heel snel Nederlands geleerd. Want als oudste kind moest ik alles regelen en taal is daarbij heel belangrijk. Zo heb ik mijn eigen school geregeld, maar ook voor mijn zusjes.

School

Mijn moeder heeft me altijd gestimuleerd om naar school te gaan. Dat vond ze heel belangrijk voor de kinderen. Wij moesten en zouden een diploma halen. Het was altijd school, school en nog eens school. Ik heb een opleiding als apothekersassistente gevolgd en heb 20 jaar als apothekersassistente gewerkt. In de apotheek kom je van alles tegen. Vakinhoudelijk natuurlijk (medicijnen) maar ook in het contact met mensen. Je hoort hun verhaal. Je begrijpt de mensen en wat er in iemand hoofd omgaat. Je ziet veel verdriet, je ontdekt wat mensen voelen. Omdat ik vanwege mijn werk en mijn kinderen, veel buurtbewoners ken, werd ik vaak om advies op allerlei gebied gevraagd. Ik groeide uit tot een vraagbaak in de wijk en hielp mensen met het invullen van belastingpapieren en formulieren. Ik heb door dit alles behoorlijk wat mensenkennis opgedaan. Voor mijn werk bij BuZz is dat heel handig. Want ik kan makkelijk bij mensen binnenkomen en een gesprek beginnen.

Deelnemer

Mijn moeder is nu ook een deelnemer van BuZz en doet regelmatig mee aan de seniorengroep die ik organiseer op de Buurtontmoetingsplek. Mijn moeder is super trots dat al haar kinderen een opleiding hebben gevolgd en werk hebben. Ze vindt dat ze door de opvoeding die ze ons heeft gegeven, iets terugdoet voor de maatschappij!
 
Aïcha Reggani, Ontwikkelmakelaar
a.reggani@buzzleiden.nl
tel: 06-13327484