Een bezoek aan supermarkt El Jaber is een feest

Anas

Een bezoek aan de supermarkt van Anas is een feest. Hartelijke ontvangst met thee en baklava, gezelligheid en mooie producten.

Anas en Tessa van BuZz zijn goede bekenden van elkaar. Als ontwikkelmakelaar was Tessa namelijk een vraagbaak voor Anas. Tessa heeft Anas stappen helpen maken, met als mooi resultaat supermarkt Al Jaber aan de Hoge Rijndijk in Leiden.

Syrische supermarkt

Al Jaber is een bijzondere supermarkt met voornamelijk Syrische producten. “De supermarkt is vernoemd naar mijn zoon Jaber. Ik ben heel blij mijn eigen winkel en vind het leuk om hard te werken en contact met klanten te hebben. Daarom ben ik dan ook elke dag open, 7 dagen per week.”

Steeds meer klanten

De supermarkt ziet er fris uit en zit strak in de verf. Anas vindt het belangrijk dat de zaak er netjes uitziet en maakt daarom zijn winkel elke dag schoon. De winkel begint langzaamaan een stuk bekender te worden en steeds meer mensen weten de weg naar de winkel te vinden. “Ik vind het gezellig als er veel mensen binnenlopen en de klanten helpen me ook met de Nederlandse taal. Ik spreek nu veel beter Nederlands dan een paar maanden geleden”.

Supermarkt Al Jaber

BuZz als Wegwijzer

“Ik kende de weg in Leiden nog niet zo goed en Vluchtelingenwerk wees me op het bestaan van BuZz. Zo ben ik bij Tessa van BuZz terecht gekomen. Zij was voor mij een soort wegwijzer en heeft heel veel voor mij geregeld”. “Tessa heeft ervoor gezorgd dat ik taalles kon volgen en heeft me in contact gebracht met Rayan van Leids Steunloket Migranten. En Rayan heeft me weer geadviseerd over het ondernemingsplan voor mijn winkel.”

Vrijwilligerswerk

Tijdens de Covid periode heeft Anas vrijwilligerswerk gedaan voor BuZz en heeft de buurtontmoetingsplek geschilderd. “Tessa heeft ook vrijwilligerswerk voor mij geregeld bij Topaz. Daar werkte ik in de keuken.” “En voor mijn zoon heeft ze een laptop aangevraagd bij SUN. Jaber had die laptop nodig voor zijn opleiding en ik had niet genoeg geld om er zelf een aan te schaffen.

Anas en Tessa

Taalles in de supermarkt

Tessa heeft nog steeds goed contact met Anas en er zijn ook plannen voor de toekomst. “Tessa heeft me gevraagd of in mijn winkel taallessen mogen worden gegeven. Mensen die niet zo goed Nederlands kunnen praten, leren dan in de supermarkt nieuwe woorden en zinnen, zodat ze later ook zelfstandig boodschappen kunnen doen.”

Voor deze ‘supermarkt-taalles’ is al veel animo. Niet zo gek, want het is zelfs leuk om bij Anas te betalen. Je ontvangt namelijk een heel speciale bon. Een bon met een afbeelding van het dorp in Syrië waar Anas is opgegroeid.

Supermarkt Al Jaber
Hoge Rijndijk 116
2313 KM Leiden