Kleine stapjes brengen je dichter bij je doel

Saskia

De maand september staat bij BuZz in het teken van gezondheid. Gezondheid is een breed begrip. Je denkt misschien aan gezonde voeding en meer sporten, oftewel fysieke gezondheid. Ook mentale gezondheid is belangrijk. Zit je wel lekker in je vel? Wat doe je eraan als dit niet zo is? Deze week spreken we met Saskia Gluvers (39), deelnemer bij BuZz. Saskia leeft met verschillende ziektes die haar leven beperken. Zij vertelt over hoe BuZz voor haar een manier is om stappen te zetten in haar leven.

Ineens ben je beperkt in je dagelijkse bezigheid

Wandelen, fietsen, zwemmen en tennissen. Er was weinig wat Saskia liever deed. Na haar CIOS-diploma gehaald te hebben, ging ze aan de slag bij zwembad de Zijl. Babyzwemmen was waar ze het meest gelukkig van werd. Na 9 jaar dit werk te hebben gedaan, ging het niet meer. Lange tijd was het onduidelijk waardoor het precies kwam, maar ze bleek te kampen met een combinatie van verschillende ziektes. Saskia kreeg in korte tijd een hoop voor haar kiezen en ze kon haar leven niet meer leiden zoals ze dit gewend was.

Saskia is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Ze werkt er hard aan om alles uit het leven te kunnen halen. Daarom startte Saskia voor de derde keer een revalidatie. Dit bracht haar meer dan ze van tevoren verwacht had. Hier ontmoette ze Leander, inmiddels haar man. Ook hij was hier om te revalideren. Samen zijn zij het gevecht aangegaan tegen hun ziektes. Leander is Saskia’s grote voorbeeld, hij heeft haar laten zien dat je met trainen, de juiste hulpverleners en de juiste mensen om je heen heel ver kan komen. “Als je maar blijft door zetten en door blijft gaan, valt het uiteindelijk op z’n plek.” Deze mindset heeft voor Saskia haar ogen geopend en haar wereld vergroot. Het bracht een behoefte om meer buitenshuis te gaan doen. Zo kwam Saskia in aanraking met BuZz.

Haar plek gevonden bij BuZz

Het begon met een goed gesprek en een kopje thee. Beetje bij beetje voelde Saskia steeds meer de behoefte om meer contact met mensen te hebben. BuZz maakte dit laagdrempelig en bereikbaar. Een van de dingen die ze graag doet om haar hoofd leeg te maken, is lezen. Ze leest gemiddeld wel 2 boeken per week. Deze fanatieke hobby zet ze voort bij BuZz. Hier is een boekenclub waar deelnemers 1 keer in de maand samenkomen om 2 boeken te bespreken. Dit zijn boeken met een boodschap of een levensles die de deelnemers mee kunnen nemen in hun dagelijkse leven. Voor Saskia betekent de boekenclub heel veel. Het maandelijkse praatje en het sociale contact is hierin erg belangrijk. “Iedereen is anders qua wat we leuk vinden met boeken, waardoor we toch iets anders uit de boeken halen.”

Ook is Saskia elke maandagmiddag te vinden bij de naailes. Hier heeft ze haar passie voor naaien echt ontdekt! Van een kussensloop voor op de bank, naar een rok zonder naaipatroon. Het geeft haar een fijn en trots gevoel als er weer iets af is. Het startte allemaal met het maken van een pyjama. Uiteindelijk wil Saskia heel graag een mooie jurk maken die van top tot teen klopt. Deze zou ze dan graag willen dragen tijdens het feestje van haar oud opa die 100 jaar wordt. Het fijne aan BuZz vindt Saskia het sociale contact en het meedenken om de volgende stap te maken. Ze helpen iedereen op maat, mede dankzij het ruime aanbod in de activiteiten is ervoor ieder wat wils.

Je kan ziek zijn, maar toch gelukkig

“Ik ben niet gezond, maar ik probeer wel gezond te leven” vertelt Saskia. Voor iedereen heeft het woord gezondheid een andere betekenis. Saskia is misschien wel ziek, maar voelt zich toch gelukkig. Zij heeft ook de tijd gekend dat ze amper haar bed uitkwam. In vergelijking met die situatie is zij nu gezond. “Iedereen is gezond op zijn eigen manier! Dat kan door hele kleine stapjes te zetten. Juist die kleine stapjes vind ik zo fijn.”

De stap die Saskia ooit hoopt te nemen is om zelf vrijwilliger te worden. BuZz maakt deze droom iets realistischer.

Het gaat bij BuZz op een rustig tempo. Niets moet en kleine stapjes maken al een heel groot verschil. Dat vind ik fijn.

Ben je toe aan gezellig kletspraatje of wil je even je hard luchten? Loop dan rust binnen.

De deur staat altijd voor je open!

Locatie: Merenwijk, Buurtontmoetingsplek in Op Eigen Wieken

Fotograaf: Marjolijn Lamme