Via Werk en Inkomen werd er ruim een jaar geleden een vrouw bij ons aangemeld. Er waren signalen van eenzaamheid, mevrouw kwam haar huis niet meer uit. Naima en Mila gingen op huisbezoek, mevrouw was ingelicht door de consulent van Werk en Inkomen. Naima had vooraf al een kort gesprek met de buurvrouw gevoerd, zij gaf aan dat ze mevrouw al een tijdje niet meer had gezien. Bij het aanbellen deed ze  in één keer open, iets wat niet altijd gebeurt. Ze was heel gastvrij en wilde echt hulp.

‘Bij onze eerste kennismaking merkte ik al snel dat mevrouw echt hulp nodig had. Door haar gezondheidsproblemen kwam ze haar huis niet meer uit. Ze wilde heel graag naar haar arts in Wassenaar, dat lukte haar niet. Ze had geen vervoersmiddel en niemand om haar te brengen. Dat was onze eerste actie. We hebben een regiotaxi geregeld via het sociaal wijkteam, dat lukte vrij vlot.’ Naima, ontwikkelmakelaar BuZz

Mevrouw komt uit Ethiopië. Haar studerende dochter- die ook veel werkt- woont bij haar in huis, maar heeft niet veel tijd over om haar moeder te helpen. ‘Er zat veel frustratie en verdriet bij mevrouw. Omdat haar dochter bij haar woont, wordt het inkomen bij haar uitkering opgeteld. Dit betekent dat mevrouw niet veel te besteden heeft; de studie van haar dochter kost veel geld. Ze gaf aan dat ze het belangrijk vindt dat haar dochter zich blijft ontwikkelen, zodat ze een goede toekomst heeft’, aldus Naima.

Haar zoon, woonachtig in Ethiopië, is onlangs overleden en laat twee kinderen achter.  Mevrouw werd hierdoor depressief, at slecht en sloot zichzelf af.  Daarnaast eet ze ongezond, ‘dat is nou eenmaal goedkoper’, gaf ze aan. Mila en Naima waren vastberaden om mevrouw weer onder de mensen te brengen. Via het maatbudget is het ze gelukt een rollator te regelen, waardoor ze nu regelmatig naar het Buurthuis in de Mors komt.

‘Ik zie haar zeker 2x per week in het buurthuis. Het is zo fantastisch om te zien! Onze Somalische vrijwilligers spreken dezelfde taal, zij maken regelmatig een praatje met mevrouw, smeren een broodje voor haar. Ik was net begonnen bij BuZz, het was mijn eerste huisbezoek. Ik had niet verwacht dat ze zulke stappen zou maken. Als je kijkt naar de participatieladder is ze van trede 0 naar 2 gegaan. Wat een ontwikkeling!’ – Mila, ontwikkelmakelaar BuZz

In het buurthuis geniet ze van haar broodjes en fruit en de mensen om haar heen. Ze is ook een aantal keer naar de gezondheidsinloop geweest. Haar buurvrouw heeft beloofd om regelmatig langs te komen voor een praatje en een kopje thee. Haar netwerk is uitgebreid, langzaamaan komt ze uit haar isolement. ‘Het heeft echt tijd gekost, we zijn er alles bij elkaar 50 uur mee bezig geweest. Iedereen doet het in zijn of haar eigen tempo, zo werkt het bij mensen. Mooi dat we bij BuZz ook die tijd krijgen’, zegt Naima.