Wahib Ali is een Leidenaar en woont in Zuidwest. Als hij niet aan het werk is, komt hij op bezoek in de buurtontmoetingsplek van BuZz. Wahib is een voorbeeld voor vele buurtbewoners, want hij heeft een leuke baan en verdient een goed salaris. Dat was niet altijd zo. Hij heeft hard moeten knokken om dit te bereiken.
Buurtontmoetingsplek
Wahib komt geregeld naar de buurtontmoetingsplek (BOP). Het is voor hem de plek om mensen te ontmoeten. Ook kan hij er terecht met vragen.
“Soms weet je niet waar je moet zijn met een bepaalde vraag. Bij de BOP helpen ze je dan op weg. Ook is het er altijd gezellig. Ik vind de BOP echt een mooie plek. Alle mensen uit de wijk zijn welkom en je leert buurtgenoten kennen”.
In de BOP vertelt Wahib graag over zijn werk. Hij heeft altijd mooie verhalen over zijn job als vrachtwagenchauffeur en inspireert daarmee ook andere bezoekers om hun dromen waar te maken.
Focus
Zijn leven in Nederland begon in het AZC. Hij had al snel door dat als je wilt worden opgenomen in de Nederlandse samenleving, je de taal moet spreken en een baan moet hebben. En dat is waarop Wahib zich in de eerste jaren dat hij in Nederland was, op focuste. “Het moeilijkste van de Nederlandse taal vond ik het schrijven. Ik ben gewend om van rechts naar links te schrijven, maar in hier schrijf je van links naar rechts.”
Geen geld
Ook volgde Wahib een opleiding bij het ROC. “Ik heb het VCA certificaat behaald en een heftruckopleiding gedaan. Eigenlijk heb ik altijd gewerkt en heb echt van alles gedaan. Ik heb in de groenvoorziening gezeten, bij Post NL en in de bouw gewerkt en kranten bezorgd. Maar mijn droom was om vrachtwagenchauffeur te worden. Om dit te bereiken moest ik eerst het rijbewijs voor een gewone personenauto halen. Het probleem was dat ik geen geld had. Dus elke keer als ik wat had verdiend met mijn krantenwijk, kon ik weer een rijles volgen. Ik heb mijn praktijk- en theorie-examen supersnel gehaald. Vanwege geldgebrek moest dat wel. Ik was echt heel erg gemotiveerd. Als ik iets wil, dan doe ik er ook alles aan om dit te bereiken.”
Vrachtwagenrijbewijs
Het volgende doel van Wahib was om zijn vrachtwagenrijbewijs te halen en om zo uiteindelijk chauffeur te worden. Maar hoe hij dit moest betalen? Hij had wel wat geld bij elkaar gespaard voor een proefles. De rijschool waar hij die proefles volgde, was erg onder de indruk van Wahibs rijvaardigheden. Ze vonden dat hij talent had. Hij ging met dit nieuws naar zijn contactpersoon bij DZB en maakte een afspraak.
DZB
“Als ik het vrachtwagenrijbewijs in één keer zou halen, dan zou DZB de rijlessen betalen. Als dat niet zou lukken, dan moest ik alles zelf betalen. Ik was ervan overtuigd dat ik het in één keer zou halen. En dat zagen ze natuurlijk bij DZB. Met de theorie had ik de meeste moeite, maar ik heb dag en nacht gestudeerd. Voor het praktijkexamen was ik niet bang. Dat was easy peasy voor mij. En uiteindelijk is het gelukt. Ik haalde in één keer mijn vrachtwagenrijbewijs!”
Wow, ik wist niet wat me overkwam
De volgende stap voor Wahib was om een baan te vinden. “Ik heb mijn cv gestuurd naar Bentvelzen Transport en kreeg eigenlijk direct een mailtje terug. Of ik wilde komen praten. De dag daarna heb ik een gesprek gehad en de volgende dag, kon ik aan de slag. Ik wist niet wat me overkwam… Wow, niet te geloven. Ik heb een baan!”
Wahib kreeg een contract voor een jaar. “Inmiddels werk ik er al vier jaar en ben nu in vaste dienst. Het bevalt nog steeds super goed. Ik wil me zelf nog meer ontwikkelen. Zo wil ik het ADR certificaat halen, zodat ik ook gevaarlijke stoffen mag vervoeren. “
Doen en durven
“Mijn advies is dat het helemaal niet erg is als je nog geen baan hebt. Je moet het zien alsof je aan het begin van je carrière staat. Je moet natuurlijk niet thuis blijven zitten voor de televisie. Dat schiet niet op. Als het niet in je eentje lukt, dan moet je hulp en advies vragen. Bijvoorbeeld bij BuZz of bij DZB. Je moet in actie komen én je moet doen en durven!”