Vroeger kon Maarten niet schrijven, maar werkt nu aan een boek

Maarten

Vroeger kon Maarten niet schrijven. Op school bleef hij achter en heeft de eerste klas van de basisschool 3 keer gedaan. Pas later werd duidelijk dat hij dyslectisch was. Ook had hij problemen met zijn motoriek en was fysiek niet in staat om goed te schrijven. Door heel veel therapie kon hij uiteindelijk zijn hand wel goed gebruiken.  

Te dom 

Hij leerde later in blokletters te schijven. En komma’s en punten daar deed hij niet aan. Bovendien schreef hij heel slordig en niemand, incluis hijzelf, kon zijn handschrift lezen. De directeur van de Lom-school had totaal geen vertrouwen in me en zei tegen me: “Jij bent te dom om te leren.”  

Maar door allerlei trucjes en slimmigheden heb ik mijn schooldiploma toch gehaald. Zo heb ik mezelf getraind om dingen te onthouden. Ook mocht ik mondeling mijn tentamen doen. Later heb ik nog de LTS gedaan en ben met 3 tienen geslaagd.  

Directie 

Na school ben ik gaan werken. Ik begon als chauffeur en heb ook ramen en deuren geïnstalleerd. Later ben ik bij een taxibedrijf gaan werken waar ik het geschopt tot directielid. Ik was daar verantwoordelijk voor het ‘klein vervoer’. En dat allemaal zonder goed te kunnen lezen en schrijven. Dat was best lastig. Maar ik schaamde me niet. Ik ben er altijd voor uitgekomen dat ik moeite had met lezen en schrijven.  

Speciaal computerprogramma 

Bij het taxibedrijf was ik onder meer verantwoordelijk voor de planning en dan is het echt heel onhandig als je niet goed kunt schrijven. De afdeling ICT heeft goed met me meegedacht. Ze hebben een speciaal programma voor me ontwikkeld, waarmee ik de planning kon doen. Ook hielp de secretaresse me met mijn werk. Zo nam ik haar mee naar vergaderingen en verzorgde zij de notulen. Toen ging bij mij wel de knop om. Ik moest toch echt leren lezen en schrijven! 

Cursus “beter leren lezen en schrijven” 

Het duurde nog een paar jaar voordat ik hiermee daadwerkelijk aan de slag ging. Dat kwam pas toen ik met Tessa van welzijnsorganisatie Buzz aan de praat raakte. Ik ben namelijk beheerder bij de Speeltuin Westerkwartier en BuZz huurt bij ons een ruimte. Ik vertelde Tessa dat ik laaggeletterd was en zij attendeerde me op de cursus “Beter leren lezen en schrijven”. Deze cursus wordt gegeven door NLtraining en BuZz werft de deelnemers. Tessa vroeg mij als allereerste student voor deze cursus.  

Huiswerk is leuk! 

De cursus is heel goed. Marieke, de docent, levert echt maatwerk en iedereen volgt een eigen traject. De studenten onderling helpen elkaar en we hebben ook gewoon lol. Daarnaast moeten we huiswerk maken en dat is gewoon superleuk. Zo heb ik zelfs op vakantie aan een opdracht gewerkt. Van Marieke moest ik iedere dag 2 zinnen schrijven over wat ik meemaakte. Maar ik kon niet stoppen met schrijven en heb een vakantieverslag van 10 kantjes op papier gezet. Ik vind schijven nu hartstikke leuk. En ik leer elke dag weer bij. 

Zelfvertrouwen 

Dat ik nu goed kan schrijven, heeft me echt heel veel zelfvertrouwen gegeven. Ik voel me een stuk sterker. Ik schrijf nu zelfs een boek voor de lol. Verhalen over kabouters die allerlei avonturen meemaken. En wat ook heel fijn is, dat ik de appjes van mijn zoon nu kan beantwoorden. Ik ben trots op mezelf!  

Mijn advies aan andere mensen die laaggeletterd zijn, is: Wees niet bang. Iedereen kan leren!  

Maarten

Meer weten

Wil je meer weten over de cursus ‘Beter leren lezen en schrijven’ die BuZz en NLtraining in Leiden Zuidwest organiseren? Neem dan contact op met ontwikkelmakelaar van BuZz, Tessa den Dulk (t.dendulk@buzzleiden.nl, 06-20395366)