Waarom is mentale gezondheid een taboe om over te praten? Sandra doorbreekt het taboe!

Sandra

Gezondheid is één van de 6 kernthema’s van BuZz. Fysieke maar ook mentale gezondheid is erg belangrijk om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Dit is alleen niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Vandaag nemen we jullie mee in het verhaal van Sandra, deze powervrouw heeft al veel meegemaakt en doorstaan. Ze is het zat dat er een taboe heerst op mentale gezondheid!

“Juist in kwetsbaar zijn, ligt heel veel kracht.” Dit zijn de inspirerende woorden van Sandra. Ze kampte zelf ook met psychoses en depressies. Sandra heeft de kracht gevonden om haar ervaringen om te zetten naar het helpen van anderen.

 

Het taboe doorbreken

 Sandra werkt als vrijwilliger bij het Zelfregiecentrum, een plek deelnemers om meer zelfregie en verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Het aanbod van activiteiten is uiteenlopend. Denk aan muziek maken in groepsverband, tafeltennissen en de lotgenotengroep ‘stemmen horen’. Naast dat Sandra vrijwilliger is bij het Zelfregiecentrum, maakt ze toneelstukken. Deze toneelstukken gaan over onderwerpen waar het dagelijkse gesprek minder snel over gaat, denk aan sociaal maatschappelijke onderwerpen zoals: psychische klachten, depressie, borderline, slechthorendheid en mensen die stemmen horen. Samen met haar groep van Stichting Theaterwerkplaats SMIT, bedenken ze zelf de verhaallijn. Deze verhalenlijnen ontstaan door gebeurtenissen in hun eigen leven en die om hun heen.

Het doel van de toneelstukken is om de mensen die geen stem hebben een stem te geven, om herkenning te creëren bij het publiek, maar het allerbelangrijkste is om te laten zien dat je er niet alleen voor staat en dat het oké is om erover te praten! De dialoog na de voorstelling, is voor de groep van Sandra en het publiek daarom heel waardevol. Dit is misschien wel de eerste stap tot het uitspreken van wat je voelt en misschien niet wilt voelen.

 

Een veilige plek, waar je serieus genomen wordt

Sandra zet zich, naast haar werkzaamheden voor de toneelstukken, ook in om binnen BuZz een veilige plek te creëren, een plek waar de deelnemers van BuZz terecht kunnen.

Een onderdeel binnen het Zelfregiecentrum is het steunpunt ‘stemmen horen’. Vanuit dit initiatief is Sandra elke dinsdag in de buurtontmoetingsplek (BOP) aan de Willem Klooslaan. Hier runt zij de open inloop en staat ze voor iedereen klaar. Of het nou is voor een kletspraatje of steun, de deelnemers kunnen bij Sandra terecht. Daarnaast leidt Sandra om de week op dinsdag om 14:00 de lotgenotengroep. Dit is een besloten groep van vaste deelnemers. Zij komen bij elkaar om hun ervaringen en gebeurtenissen te delen. Niets is gek of raar. Alles is bespreekbaar. Zo vindende deelnemers herkenning bij lotgenoten en ontdekken zij dat ze niet de enige zijn. Een van de deelnemers geeft aan deze momenten enorm te waarderen. “Ik ben niet de enige, ik kan alles kwijt en ik word serieus genomen.”

 

Een grote stap voor Sandra, een stap met resultaat

 “Het leukste aan BuZz vind ik de mensen. Iedereen is zo positief en word geaccepteerd. BuZz levert echt maatwerk. Niet iedereen is hetzelfde en heeft hetzelfde nodig.” Samen met het Zelfregiecentrum zijn wij met BuZz initiatiefnemer van ‘Beauty & Brains’: een evenement voor buurtbewoners uit Leiden Zuidwest over lichamelijke én mentale gezondheid. Het doel was om verschillende culturen bij elkaar te brengen en psychische problemen bespreekbaar te maken. “Openheid vanuit jezelf, dat zorgt voor openheid naar een ander.”

Sandra had hier een grote rol in, zij heeft namelijk de stap genomen om dit evenement te organiseren. Dit was een grote uitdaging voor haar, maar een initiatief waar ze achteraf heel blij mee is dat ze het heeft gedaan.

“Voor mij persoonlijk was de organisatie van dit evenement een grote stap. Ik werd geconfronteerd met al mijn onzekerheden. Doe ik het wel goed? Heb ik me wel genoeg ingezet? Dat soort gedachten had ik. Dat kon ik heel goed bespreekbaar maken bij Marlies, die toen tegen mij zij “Er was toch geen gezeik?”  Deze woorden gaven mij een opgelucht en bevredigend gevoel.”

 

Dromen zijn “geen” bedrog

Het helpen van mensen is wat Sandra graag doet. Voor hen, maar ook voor zichzelf. Om te kunnen blijven groeien als persoon. Het verdiepen in verschillen culturen is iets wat Sandra graag wil blijven doen. Om iedereen te helpen en begrijpen, bijvoorbeeld de mensen met een taalbarrière.

Sandra omschrijft haar droom als een situatie die vanzelfsprekend lijkt, maar dat niet voor iedereen is! “Het klinkt heel suf, maar al het werk wat ik nu doe is vrijwilligerswerk en daar voel ik me prima bij. Ik denk ook echt dat ik iets beteken voor de mensen. Maar heel stiekem wil ik eigenlijk gewoon een betaalde baan. Dankzij mijn beperkingen kan ik doen wat ik nu doe!” Dat is mijn drijfveer om te komen waar ik ga komen.”

Zit je soms niet zo lekker in je vel en ben je toe aan een kletspraatje of steun, loop dan dinsdag tussen 10:00 tot 13:00 even langs, de deur staat altijd voor je open!

Locatie: Buurtontmoetingsplek (BOP) aan de Willem Klooslaan 15.p