Werken is net als eten. Je maakt er wat lekkers van!

Marie-José van de DZB

Marie-José is consulent DZB. Ze begeleidt al geruime tijd met mensen met een bijstandsuitkering naar werk. Ze zit wekelijks bij BuZz, waar ze inloopspreekuren in de wijk houdt voor mensen die op zoek zijn naar een baan. Waarom ze werken met eten vergelijkt, lees je in dit interview.

De tijd nemen

“Mijn taak is om mensen naar een baan te begeleiden en dan is het heel belangrijk om dichtbij de mensen te staan. Je moet echt aansluiten bij de behoefte, de vraag en de interesse van de deelnemer. Ik ben een ideeëngenerator op allerlei gebied. Dat vinden de deelnemers fijn. Ik zoek altijd naar oplossingen en ik merk dat ik hen hiermee kan enthousiasmeren om stappen te maken richting werk.”

Je maakt er wat lekkers van!

“Wat ik heb geleerd in mijn job, is dat dwang niet werkt en pushen averechts uitpakt. De truc is ‘moeten’ om te buigen naar ‘mogen’ en ‘willen’. Ik vergelijk werk vaak met eten en mijn stokpaardje is dan ook:

Eten moet je ook, maar je maakt er wel wat lekkers van.

En zo is het ook met werk. Een uitkering is een tijdelijk vangnet. En mijn job is om iemand vanuit de bijstand te begeleiden naar werk. Het is hierbij wel belangrijk dat dat werk past en dat iemand het leuk vindt. Anders heeft het geen zin.”

In de wijk

BuZz en DZB bedienen vaak dezelfde groep mensen. We hebben natuurlijk een andere opdracht, maar ik merk wel dat door samen op te trekken je veel meer bereikt. En er zijn al heel wat voorbeelden van mensen bij wie die gezamenlijke aanpak succesvol is.

Mensen komen bij BuZz binnen. Daar is het gezellig en vertrouwd. Die mensen komen normaliter maar moeilijk naar DZB. Dus ik heb besloten om naar de mensen te komen: in de wijk,  in de buurtontmoetingsplek. Dat maakt het voor hen veel minder spannend. Vanuit daar is vaak de eerste stap om bij BuZz of bij Incluzio vrijwilligerswerk te doen. Als gastvrouw, als kok bij het buurtsoepie, als taalmaatje of wat dan ook. Op die manier heb ik onlangs iemand naar beschut werk kunnen leiden en is een cliënt van me gestart met een opleiding.”

Nieuwe editie DoeBeurs

“We zijn nu druk bezig met een nieuwe editie van de DoeBeurs op 2 november. Samen met BuZz, zijn we de initiatiefnemer van dit evenement. Dit is een laagdrempelige informatiemarkt waar bezoekers kunnen zien wat er voor mogelijkheden zijn om een baan te vinden. Je vindt er werkgevers, opleidingen, vrijwilligersorganisaties en andere activiteiten om de kansen naar werk te verhogen. We organiseren de komende DoeBeurs in Op Eigen Wieken in de Merenwijk en  Incluzio en 5team van de gemeente Leiden zijn mede-organisator.”

Meerwaarde

“De meerwaarde van onze samenwerking is dat onze klanten ons beter weten te vinden en dat we DZB op een positieve manier laten zien. Ook kom je door samen op trekken tot een kwalitatief beter aanbod. Je kunt elkaars activiteiten beter op elkaar afstemmen. En voor de klant wordt het veel duidelijker wie wat doet.

Ik heb nog wel een grote wens voor onze verdere samenwerking in de toekomst. En dat is dat het taalonderwijs dat we nu aanbieden bij DZB, ook in de wijken gegeven gaat worden. Want dichtbij de mensen werkt echt!”

——–

De DoeBeurs wordt op woensdag 2 november van 10.00 tot 16.00 uur gehouden in Huis van de Buurt Op Eigen Wieken aan het Valkenpad 5 in Leiden. Wil je ook aan de DoeBeurs deelnemen, neem dan contact op met Norbert Engels (06-83122854, n.engels@buzzleiden.nl).