Wijksamenwerkingsverband Bos en Gasthuis

Wijksamenwerkingsverband Leiden
In gesprek met Veronique, wijkmanager van Bos en Gasthuis, ontdekken we hoe belangrijk de samenwerking tussen verschillende partijen in de zorg en welzijn is. Veronique vertelt gepassioneerd over haar werk en de initiatieven die zij met haar team onderneemt om de vindbaarheid voor inwoners van Leiden te verbeteren. Met een mix van multidisciplinaire samenwerkingen en persoonlijke betrokkenheid, weet ze het verschil te maken.

Wat is jouw rol als wijkmanager?
‘’
Mijn taak is om verbindingen te leggen tussen verschillende zorgverleners en sociaal betrokken organisaties in de wijk, zoals huisartsen, apotheken, fysiotherapeuten, diëtisten en welzijnsorganisaties. We hebben 21 wijkversamenwerkingsverbanden, en deze zijn erop gericht om de samenwerking in de eerstelijnszorg te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan ketenzorg, waarbij we gezamenlijk zorgprogramma’s aanbieden voor chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. De zorg is veel meer dan alleen medische vragen beantwoorden; het gaat vaak ook om sociaal-emotionele kwesties.

De kracht van samenwerking
“Een huisarts kan niet alles oplossen,” legt Veronique uit. “Veel vragen die bij de huisarts terechtkomen, hebben een sociaal-emotionele achtergrond, zoals eenzaamheid. Hier komen samenwerkingen met sociale partijen om de hoek kijken. In plaats van enkel medicatie voor te schrijven, zorgen we ervoor dat mensen worden doorverwezen naar activiteiten of Buurt Ontmoetingsplekken in de wijk.

Veronique benadrukt dat samenwerking met partijen zoals SOL en BuZz essentieel is om de wijkbewoners de beste ondersteuning te bieden. “Door beleidsplannen op elkaar af te stemmen, kunnen we onze krachten bundelen en écht het verschil maken.”

Hoe breng je deze samenwerkingen tot stand?
‘’Een belangrijk aspect van mijn werk is ervoor zorgen dat iedereen weet van elkaars bestaan. We organiseren vier keer per jaar themalunches, waar we partijen uitnodigen die relevant zijn voor het thema van de dag. Bijvoorbeeld, laatst hebben we GGZ-partners betrokken om te praten over eetstoornissen. Deze themalunches zijn een prachtige manier om kennis te delen en te ontdekken hoe we elkaar kunnen versterken.’’

Praktijkondersteuning voor de jeugd
Naast de multidisciplinaire samenwerkingen is er ook aandacht voor specifieke doelgroepen, zoals de jeugd. Veronique vertelt dat er een praktijkondersteuner Jeugd bij de huisarts zit, als een soort tussenstation. “Dit is iemand die kan helpen bepalen wat voor hulp een jongere nodig heeft. Is doorverwijzing nodig of kunnen we het preventief aanpakken? Soms hebben jongeren gewoon wat tips en tools nodig om zelf aan de slag te gaan, en dan kan de praktijkondersteuner daarin ondersteunen.”

Waar kunnen de inwoners en professionals de verschillende activiteiten en ontmoetingsplekken vinden?
”We zijn bezig met een online platform waar zowel zorgverleners als inwoners makkelijk informatie kunnen vinden. Het is een soort sociale kaart van de wijk, waar je kunt zien welke zorg- en welzijnsinstellingen beschikbaar zijn. Dit platform is ook gericht op positieve gezondheid, waarbij we mensen helpen nadenken over op welk gebied ze hulp nodig hebben. Neem gerust een kijkje op: Home – BOSGASTHUIS